Lote Dikken

Wie: Lotte Dikken – Lid sinds: april 2012

Lotte begon in 2012 bij de Utrechtse Studenten Cantorij, nadat zij in datzelfde jaar meezong in het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK). Daar bleek dat veel mensen al in de Cantorij zaten en na haar eerste project wilde ze deze mensen graag blijven zien. Dus Lotte besloot bij de USCantorij te gaan.

Waarom Lotte er nog steeds bij zit, heeft verschillende redenen. Lotte “Ik vind het gezellig. Daarnaast vind ik Fokko Oldenhuis een fantastische dirigent. Hij is inspirerend in zijn enthousiasme, waarin hij van ons op een positieve manier uitdaagt het hoogst haalbare niveau voor onszelf op te zoeken en hij weet er op de juiste momenten een humoristische draai aan te geven. Bovendien vind ik de muziek heel erg leuk: de uitdaging van het modern-klassieke en er dan ook iets echt heel erg moois van maken, vind ik heel erg inspirerend.”

Lotte: “Ik vond het in eerste instantie heel spannend bij de Cantorij – ik was bang dat ik niet goed genoeg was.” Dit gevoel trok later gelukkig wel bij. Onder andere door haar mede-zangers; ze leerde veel van hen. En op een gegeven moment kreeg Lotte een solo. Dit vond ze echt fantastisch en heeft haar zelfvertrouwen enorm goed gedaan: “Een van de mooiste Cantorij Projecten was voor mij La Nuit d’Amour. Het waren ‘mooie’ stukken (o.a. Poulenc: modern, maar wel lekker in het gehoor liggend) en we gingen bovendien op tournee naar Frankrijk. Toen heb ik het koor veel beter leren kennen en werden het ook echt vrienden.”

Lotte is een actief USCantorij lid: vooral de eerste jaren borrelde ze als zanger veel en lang na, maar ook binnen de PR-commissie is ze actief. Ze maakt filmpjes voor de Cantorij, flyert bij andere concerten, houdt koorpraatjes en levert input voor nieuwe en prikkelende pr-acties. Hierbij ondersteunt ze de pr-commissaris, die daar erg blij mee is.

Brahms ‘Ein Deutsches Requiem’: “Wat ik heel mooi vind is de tweedeligheid. In eerste instantie heb je dat enorme verdriet en dan komt er een switch naar de troost en het positieve van de dood. Dat het een gelukzalig iets is dat je elkaar weer tegen gaat komen. Ik vind dit heel bijzonder aan dit Requiem.Ik vind het bovendien heel leuk dat wij de versie met quatre mains uitvoeren. Omdat wij jonge stemmen hebben, komt dat hierin goed tot zijn recht. De pianisten die ons gaan begeleiden zijn steengoed! Daarnaast vind ik de muziek van het Deutches Requiem echt heerlijk om te zingen en ik vind het een hele leuke afwisselingen met alle moderne programma’s die we meestal doen met de Cantorij. Ook vind ik het zo fijn dat je met de Cantorij echt tot in de details kan gaan. Dat iedere afsluiting perfect in timing en dynamiek is. We werken aan juiste frasering en ademhaling – in de zinnen zoals ze in de gezongen tekst bedoeld zijn. Ik kan ervan genieten dat we daar nu aan toe kunnen komen met zo’n soort stuk als Ein Deutches Requiem van Brahms.

De USCantorij repeteert iedere dinsdag van 20.30 tot 23.00 uur in Parnassos. Vergeet niet hun Facebook te liken en je bent altijd welkom op de website!