rinske

Wie: Rinske van den Heuvel – Lid sinds: 2015

Rinske zit nu sinds 2015 bij Medusa. Ze komt van de Vrije School in Breda – het koorzingen is haar dus met de paplepel ingegoten – en wilde als student graag weer zingen. Ze kwam (via Google) bij Medusa terecht en na een geslaagde eerste repetitie, zingt Rinske nu alweer een jaar met veel plezier bij Medusa.

Wat Medusa zo fijn maakt: “We krijgen hele goede begeleiding op zangniveau. Onze dirigente is ook zangeres en zangdocent, waardoor er in de repetities veel aandacht is voor stemvorming, opwarming en techniek. Het is een zangles en koorrepetitie in één. Ik heb het gevoel dat we zo als koorzangeressen en als koor erg groeien. Bovendien vind ik het bijzonder dat het een vrouwenkoor is. Driestemmig met vrouwen zingen kende ik helemaal niet, het heeft een hele eigen sound.”

Het repertoire is zeer gevarieerd. De leden zijn nu met het ‘Gloria’ van Vivaldi bezig, maar deden bijvoorbeeld voor het Kerstprogramma ook korte stukken. Vaak komen ook wereldlijke liederen aan bod. Het is Klassiek zingen, maar wel in de breedste zin van het woord.

Rinske: “Ons mooiste stuk vind ik The Snow van Edward Elgar. Dat is heel fijn om te zingen. Het is geschreven voor een vrouwenkoor, de vrouwenstemmen komen er heel mooi in uit. Het is echt een hoogtepunt van ons vorige kerstprogramma. We hebben bovendien geëxperimenteerd met solo’s. Ik vond dat heel leuk, anderen vonden dat nog spannend. Het koor wordt heel erg ‘op maat’ gemaakt. Ook wat betreft het repertoire en de stemverdeling. Er wordt heel goed naar je gekeken en geluisterd.”

Op dit moment is Medusa met 7 leden. Dat is lastig. Vanaf september is er een nieuw – zeer actief en toegewijd – bestuur opgestaan, dat druk bezig is met het zoeken naar nieuwe leden. Aan de andere kant: “in zo’n klein koor ben je erg onmisbaar. Je hebt gezamenlijk een koorklank, maar daar binnen is ieder individu goed te horen. Dat maakt je ook kwetsbaar: als er iets misgaat, hoor je dat gelijk. Ik vind dat eigenlijk wel een mooie uitdaging.”

Afgelopen september heeft Medusa het ‘Gaudeamus’ gezongen bij de opening van het Academisch jaar. Dit was een grootse gebeurtenis: iedereen was in vol ornaat, alle besturen van de verenigingen waren aanwezig en al met al was het een zeer speciaal moment.

Medusa zou heel graag blijven bestaan, dus ken je iemand die hier goed bij zou passen? Stuur haar dan gelijk naar de website of mail naar: secretaris.medusa@gmail.com.