Wie: Ilse Angenent – Lid sinds: 1 jaar.

Ilse zit nu sinds 2015 bij het Kunstorkest. Voorheen zat ze in een barokorkest in Tiel, maar toen ze naar Utrecht verhuisde, kwam ze via via bij het Kunstorkest. De afwisseling tussen 1e en 2e viool, het samen muziek maken, het kleine maar fijne ensemble: Ilse blijft hier nog wel even!

Het Kunstorkest is het enige studenten barokorkest in Nederland. Het orkest is in 1982 opgericht door barokfagottist Norbert Kunst en ontstaan uit een cursus uitvoeringspraktijk bij Parnassos. Sinds 1985 is het orkest zelfstandig en valt het onder het KOSMU.

Waarom Ilse iedereen week weer komt: “Voor mij is het de manier waarop we de muziek spelen. Dat onze dirigent zelf in het ensemble meespeelt maakt ons heel erg samen. Je moet niet op elkaar gaan wachten, maar initiatief nemen en je eigen muzikale gevoel achterna gaan. Als het collectief dit doet, dan komt het goed. Hans stimuleert dit heel erg: hij let op het gevoel en op het overbrengen van de muziek. Een klein foutje hier en daar is geen probleem. Voor mij werkt dat heel goed, ik heb geleerd om ‘muzikaler’ te spelen.”

“Na het zien van een concert was ik twijfelachtig of ik wel goed genoeg viool speelde om mee te kunnen doen, maar dat viel mee: iedereen is welkom in het orkest. Er kwamen veel nieuwe studenten in september (2015) bij, en het is leuk om te merken dat we als orkest echt gegroeid zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. Het was voor mij een gok om over te stappen van het ene naar het andere orkest, maar het viel hartstikke mee en nu ben ik blij dat ik de overstap gemaakt heb. Ik voel me op mijn plek.”

Tijdens het huidige project (Tussen Kunstorkest en Kitsch) wordt er gewerkt aan hele bekende Barokstukken, zó bekend dat het bijna kitsch is. Ze spelen uiteraard ook het intro van Tussen Kunst en Kitsch. Toch zullen er ook stukken bij zitten die minder bekend zijn. Het concert is – zeker ook voor mensen die nog niet zo bekend zijn met Barokmuziek – hartstikke de moeite waard om te komen beluisteren!

Het Kunstorkest bestaat nu uit 15 mensen, maar meer mensen zijn altijd welkom. Op dit moment is het orkest nog op zoek naar een cellist en een fagottist (en eventueel een altviolist). Speel je een ander instrument en heb je toch interesse om mee te spelen, stuur dan gerust een mailtje.

Het Kunstorkest repeteert op dinsdagen van 20:00-22.30 uur. Heb je interesse om mee te doen of wil je een keer komen kijken? Mail dan naar info@hetkunstorkest.nl of kijk rond op de website.