Wie: Johan Geel – Lid sinds: september 2016

Johan zit nu sinds dit collegejaar bij Het Huisorkest en hij is daar pianist. Johan – die nu Informatiekunde in Utrecht studeert – miste het muziek maken en kwam via de infomarkt van de UIT terecht bij Het Huisorkest.

Johan speelde al vanaf zijn 6e klassiek piano. Toen hij een jaar of 14 was – puber, natuurlijk – stopte hij daarmee. Niet veel later miste hij het toch te erg en begon hij weer aan de toetsen de zitten, ditmaal meer richting de lichte muziek. Hij kwam ook in schoolbands terecht en hield van het optreden.

Waarom Het Huisorkest? “Het Huisorkest is het beste van alle werelden: we spelen van licht tot klassiek en van Westers tot wereldmuziek. Wat mij ook ontzettend aanspreekt, is dat Het Huisorkest optreden verzorgt in combinatie met andere kunstvormen, zoals dans en theater.” Het Huisorkest: een hele gezellige club – veel studenten – die allemaal dezelfde passie delen. Het is prachtig om te merken dat iedereen, ondanks de drukke studie, toch tijd vindt bij Het Huisorkest echt iets moois neer te zetten.

Johan is onder de indruk van Anja Oosterbeek: een hele enthousiaste vrouw, die ook echt weet wat ze wilt. Ze heeft een zeer sterk ritmegevoel en maakt op een goede manier gebruik van grapjes en vocale oefeningen tijdens de repetities. De groep is getalenteerd; dat merk je iedere repetitie weer aan het ‘gemak’ waarop er muziek gemaakt wordt. Thuis wordt er zeker ook nog eens naar de stukken gekeken.

Nu werkt Het Huisorkest toe aan een winterproductie. Het weekend voor Kerst treden ze op in Theater de Berenkuil. Ze spelen o.a. Counting StarsPeter en de Wolf, twee tango’s en twee rags (up-tempo nummers).

Johan heeft een grote rol in het ensemble: in sommige stukken speelt hij de baspartij met zijn linkerhand (gedubbeld door de contrabassen) en rechts de melodie (wat de hoge instrumenten ook doen). Toch zijn er ook stukken waarin Johan echt in zijn eentje te horen is en dat is toch wel heel speciaal.

Dus. Waarom Het Huisorkest? “Omdat het heel gezellig is, maar daarnaast ook heel serieus en er gewoon echt mooie dingen gemaakt worden. Ik heb het er echt naar mijn zin en ben heel blij dat ik erbij mocht zijn. Ook vind ik ons best wel uniek, omdat we proberen onze muziek met andere kunstvormen te verbinden. Bovendien spelen we een zeer breed repertoire, met veel verschillende soorten muziek. Als luisteraar blijf je daardoor continue geboeid.

Het Huisorkest repeteert elke woensdagavond van 20:20-22.00 uur. Ze zijn op dit moment op zoek naar altviolisten en violisten.